• pup_header_roy
  • pup_header_server
  • pup_header_tablet
Security

Wij vertellen je uiteraard maar al te graag waarom een offline back-up zo belangrijk is.

Wat is nou precies een offline back-up? Het is niet meer dan een medium zoals bijvoorbeeld een externe harde schijf die los gekoppeld is van de server en/of het netwerk en het liefst nog buiten het pand verblijft. Bijvoorbeeld dagelijks een back-up van je server maken naar een aparte Nas server is prima, maar deze staan nog steeds allebei live verbonden met het netwerk en zijn dus voor malwareachtigen zoals de Cryptolocker vatbaar voor infectie. Heb jij je back-up wel voor elkaar? en wordt het externe medium goed gewisseld? Laat je informeren en adviseren door ons.

 

Hieronder een voorbeeld op zakelijk gebied.

Ransomware versleutelt pc en server advocatenkantoor (afkomstig van Security.nl)
Een Amerikaans advocatenkantoor heeft haar klanten gewaarschuwd dat eind januari een werkstation en server met ransomware geïnfecteerd raakten, waardoor klantgegevens werden versleuteld. Door het betalen van een bepaald bedrag zouden de gegevens kunnen worden ontsleuteld, maar het advocatenkantoor besloot dit niet te doen. “Dat zou de illegale activiteiten van dit soort criminelen alleen maar aanmoedigen en financieren.”

Door het advocatenkantoor ingeschakelde experts lieten weten dat de ransomware in kwestie, een “Cryptolocker-achtig virus”, in principe geen bestanden van besmette systemen steelt. Het advocatenkantoor zegt ook geen bewijs te hebben dat er daadwerkelijk gegevens zijn gekopieerd, maar zal een forensische expert inschakelen om dit te bevestigen. Het kantoor beschikte naar eigen zeggen over back-ups, waardoor de hoeveelheid verloren data “minimaal” zou zijn.

Op de computer stonden van sommige cliënten het social security nummer, rijbewijsnummer of identificatiekaartnummer, rekeningnummer, creditcard- of debitcardnummer, medische informatie, waaronder informatie met betrekking tot het medische verleden van iemand en gezondheidsverzekering. Naast het waarschuwen van gedupeerde cliënten zegt het advocatenkantoor ook maatregelen te hebben genomen om herhaling te voorkomen. Hoe de ransomware de computer wist te infecteren laat het kantoor niet weten.

Heb je geen offline back-up dan betekend dat dus dat werkelijk alle bestanden zijn versleuteld wanneer je dit overkomt en je er eigenlijk niets meer mee kunt doen.