• pup_header_roy
  • pup_header_server
  • pup_header_tablet
Notebooks en tablets

virusiconCTB Locker

Pas op Google Chrome gebruikers! Scam e-mails vermomd als een beveiligingsupdate voor Google Chrome die eigenlijk ransomware installeren. De berichten met de onderwerpregel “Google Chrome Security” doen lijken te komen van het Google Security Center. Wanneer gebruikers op de link kliken, worden ze naar een site geleid die de malware bevat. De malware lijkt een legitiem installatiepakket zijn, omdat het gebruik maakt van een Google Chrome pictogram. De malware wordt gedetecteerd als TROJ_CRYPCTB.YUX.

 

Genaamd CTB-Locker, de ransomware versleutelt bestanden van gebruikers. Google Chrome gebruikers worden dan gevraagd om een ​​bedrag van US $ 500 te betalen in bitcoins voor het ontgrendelen van hun bestanden. Ze worden geacht om de betaling binnen 96 uur te voldoen. Als de deadline voorbij is, zal de sleutel voor het decoderen van de data van de server verwijderd worden en het herstel van de aanval van bestanden wordt onmogelijk gemaat. Het is belangrijk om op te merken dat Google Chrome automatisch wordt bijgewerkt. Het is niet nodig om op email links te klikken die naar de browser update verwijzen! Bij het opnieuw opstarten van de applicatie, wordt deze automatisch bijgewerkt.

 

En alsof dat nog niet genoeg is, CTB Locker ransomware mikt ook op Facebook-gebruikers, Trend Micro meld. E-mails blijken afkomstig te zijn van Facebook en stelt dat het socialmedia account van de gebruiker tijdelijk is opgeschort. Facebook gebruikers worden dan gevraagd om op een ingesloten link te klikken, de link leidt naar de malware download. De malware, die wordt gedetecteerd als TROJ_CRYPCTB.NSA, vermomt zich als een legitiem bestand met een .PDF-pictogram.

 

Pas dus op met het bezoeken van vreemde websites en klik niet zo maar op diverse links, heb je toch de melding druk dan onmiddellijk je computer uit!
(ontvang je geen pakket klik dan niet op PostNL links, ontvang je geen bekeuring klik dan ook niet op links afkomstig van Justitie, en zo verder)